Χορεύεται με μικρές παραλλαγές σ’ όλη την Μακεδονία και κυρίως στη Φλώρινα, στα χωριά του Ρουμουλκιού (κάμπος Γιαννιτσών) και στη Νάουσα.
Η ονομασία του χορού οφείλεται μάλλον στο μουσικό όργανο που συνοδεύει το χορό. Είναι αντρικός χορός και αποτελείται από δύο μέρη: το αργό και το γρήγορο. Στο γρήγορο μέρος ο πρωτοχορευτής εκτελεί φιγούρες και μπορεί να κατευθύνει τον κύκλο σε διάφορους σχηματισμούς.
Μέρος Α
1: Το δεξί πατάει με σουστάρισμα στη φορά. 2: Το αριστερό σταυρώνει πάνω από το δεξί και πατάει με σουστάρισμα στη φορά. 3: Όπως το 1.4:Το αριστερό έρχεται σε άρση λυγισμένο και σταυρώνει πάνω από το δεξί γόνατο,ενώ ανασηκώνεται από το έδαφος η φτέρνα του δεξιού.5: Το αριστερό – που βρίσκεται σε άρση - πατάει με σουστάρισμα στη φορά. 6: Το δεξί έρχεται σε άρση λυγισμένο και σταυρώνει πάνω από το αριστερό γόνατο, ενώ ανασηκώνεται από το έδαφος η φτέρνα του αριστερού.
Μέρος Β
1α: Το δεξί πατάει με τη φτέρνα στη φορά, ενώ το αριστερό ανασηκώνεται από το έδαφος πίσω, ελαφρά λυγισμένο.
1β: Το αριστερό έρχεται και πατάει με τα δάκτυλα δίπλα στην καμάρα του δεξιού, ενώ ταυτόχρονα το δεξί ανασηκώνεται από το έδαφος ελαφρά λυγισμένο δίπλα στο αριστερό.
2 : Το δεξί που βρίσκεται σε άρση πατάει με τη φτέρνα στη φορά.
3α:Το αριστερό πατάει με τη φτέρνα στη φορά, ενώ το δεξί ανασηκώνεται από το έδαφος πίσω, ελαφρά λυγισμένο.
3β: Το δεξί έρχεται και πατάει με τα δάχτυλα δίπλα στην καμάρα του αριστερού, ενώ το αριστερό ανασηκώνεται απ’ το έδαφος ελαφρά λυγισμένο, δίπλα στο δεξί.
4: Το αριστερό, που βρίσκεται σε άρση, πατάει με τη φτέρνα στη φορά.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ
Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...