Τουριστικός Οδηγός Ευρυτανίας

 

Τα "must" της Ευρυτανίας...

Κάθε γωνιά και κάθε χωριουδάκι της Ευρυτανίας είναι μια μοναδική περιοχή που αξίζει να την επισκεφτεί ο ταξιδιώτης.

Ενδεικτικά μόνο παραθέτουμε εδώ μερικές προτάσεις, ο καθένας βέβαια μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις του το μέρος που θα θελήσει ν' ανακαλύψει.

Η μεγαλειώδης ομορφιά και το απαράμιλλο τοπίο, συνδυασμένα με ισχυρές "δόσεις" ιστορίας θα κάνουν την εκδρομή σας αξέχαστη.

Η αλήθεια είναι πως δεν φτάνει ένα μόνο ταξίδι για να τα απολαύσει κανείς όλα - στην πραγματικότητα ένα ταξίδι δεν είναι αρκετό ούτε για ένα!

Κάντε κλικ στους παρακάτω ταξιδιωτικούς προορισμούς. Έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολία πρόσβασης αλλά και τη δυνατότητα διανυκτερεύσεων που παρέχεται στα κεφαλοχώρια της κάθε περιοχής. Για λεπτομέρειες και κρατήσεις δωματίων ή για το πού θα βρείτε να φάτε δείτε στην ενότητα "Ξενοδοχεία - Διαμονή στο Καρπενήσι".

ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Για να αποκτήσει κανείς μια πλήρη εικόνα του Ευρυτανικού τοπίου και να φύγει πλήρως ικανοποιημένος θα πρέπει να ξεφύγει λίγο από τα όρια της πρωτεύουσας του νομού. Μικρές εκδρομές στα κοντινά χωριουδάκια θα αποτελέσουν μια πραγματική αντιστροφή της πορείας του χρόνου και θα σας φέρουν τόσο κοντά στη φύση, ώστε να γίνετε κι εσείς αιώνιοι πρεσβευτές και υμνητές του μαγευτικού Ευρυτανικού τοπίου. Αν λοιπόν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, θα είχαμε να σας προτείνουμε μερικές σύντομες περιηγήσεις. Όποια κι αν διαλέξετε, να είστε βέβαιοι ότι θα σας μείνει αξέχαστη.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ -ΚΛΑΥΣΙ-ΑΝΙΑΔΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Μια αξιόλογη εκδρομή, γεμάτη ενδιαφέρουσες ιστορικές τοποθεσίες και περιηγητικά αξιοθέατα που μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα, είναι αυτή που ακολουθεί τον περιμετρικό δρόμο των βόρειων παρυφών της Καλιακούδας. Ξεκινάμε από το Καρπενήσι προς την κατεύθυνση του Προυσού, στη διασταύρωση όμως για Κλαυσί, στρίβουμε αριστερά.

Το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Κλαυσί - ή Κλαυσίον όπως γράφει στη σχετική πινακίδα. Λένε πως το χωριό πήρε το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον "κλαυθμό" όσων απόμειναν μετά την τρομερή καταστροφή του χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανότατα το χωριό αυτό να υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, και αν κρίνουμε από τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγ. Λεωνίδη, που σώζεται εκεί, σίγουρα ήταν κέντρο κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, μπορεί και έδρα επισκόπου.

Ο ναός χρονολογείται γύρω στο 5ο αι. και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση το ψηφιδωτό του δάπεδο, με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα.

 Αφού απολαύσουμε τον καφέ μας στην όμορφη πλατεία του χωριού συνεχίζουμε προς το Μουζήλο όπου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παμπάλαιες εκκλησίες του που χρονολογούνται από το 1650 και το 1700.

Η επίσκεψη μας στο επόμενο χωριό, την Ανιάδα, θα πρέπει να συνδυαστεί με εκδρομή στην περιοχή "Αετόβρυση", μια τοποθεσία που μόνο αν την κατακτήσει κανείς μπορεί να αισθανθεί το μεγαλείο της. Ο ορίζοντας ανοίγεται μεγαλόπρεπα μπροστά στα μάτια μας και ο επισκέπτης θα μακαρίσει τον αείμνηστο δάσκαλο Γιάννη Βράχα που φιλότιμα υπηρέτησε την περιοχή αυτή και προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αξιοποιήσει. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να πούμε τίποτε για το γάργαρο νερό που νερό που πηγάζει εκεί, αληθινή πηγή ζωής και ανανέωσης.

Συνεχίζοντας την πορεία μας από την Ανιάδα, φτάνουμε στο Συγκρέλο, ένα μικρό πανέμορφο χωριουδάκι κι από 'δω προχωρούμε προς τη διασταύρωση που οδηγεί δεξιά προς Κρίκελλο και αριστερά προς Καρπενήσι όπου και θα επιστρέψουμε, ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα σε καταπράσινους ελατιάδες, σ' ένα δάσος αθάνατο και περήφανο. Αριστερά μας όπως κατεβαίνουμε ολόραχα, απολαμβάνοντας μια εκπληκτική θέα, θα συναντήσουμε την ιστορική τοποθεσία "Κοκκάλια". Ονομάστηκε έτσι από το πλήθος των ανθρώπινων οστών που ασπρίζουν εκεί από το 279 π.Χ. Στο σημείο αυτό πλήρωσαν τη βάρβαρη συμπεριφορά τους οι Γαλάτες που κατέστρεψαν το Κάλλιο, πιθανότατα το σημερινό Κλαυσί. Εκεί τους κατατρόπωσαν, ενωμένοι οι αρχαίοι κάτοικοι της Ευρυτανίας, αποδεικνύοντας πως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους παίρνει αψήφιστα. Κι απ' το ιστορικό αυτό μέρος κατηφορίζουμε προς τη ράχη του Τυμφρηστού για να επιστρέψουμε στο Καρπενήσι μετά από τρεις ώρες περίπου, έχοντας διανύσει γύρω στα εξήντα χιλιόμετρα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Τί είναι τα cookies...