Pin it   Share

       

 

Επιμέλεια Ιστοχώρου: Διον. Κ. Παρούτσας

 

Kαλωσορίσατε στην εφαρμογή αυτόματης δημιουργίας περιγραφικών αξιολογήσεων για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

(Καλύπτει Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο)

Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλούστατος:

  1. Δίνετε το όνομά σας, τα στοιχεία του σχολείου και του εργαστηρίου σας.

  2. Διαλέγετε τις δεξιότητες που διδάξατε, συμπληρώνετε τα ονόματα των μαθητών και έναν βαθμό από 1-4 ανά δεξιότητα

  3. Πατάτε το πλήκτρο "Δημιουργία Αξιολόγησης"

Αυτό ήταν! Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην υπηρεσία της εκπαίδευσης! Θα γλιτώσετε από ατελείωτες ώρες αντιγραφής, επικόλλησης και πονοκεφάλου και θα πάρετε έτοιμη μια πλήρη έκθεση για κάθε θεματική ξεχωριστά που θα βάλετε στο ατομικό πορτφόλιο του παιδιού, κάθε δίμηνο. Επίσης, στο τέλος της χρονιάς, παίρνετε τη συνολική πλήρη περιγραφική αξιολόγηση με βάση το πρότυπο του ΙΕΠ, που θα μπει στο πορτφόλιο της τάξης.

Είναι υποχρεωτική η υποβολή περιγραφικής αξιολόγησης;

Πριν φτιάξετε τον λογαριασμό σας, φορτώσετε ένα έτοιμο παράδειγμα, για να εξασκηθείτε...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ον. Εκπ/κού

Σχολικό Έτος

Λίστα τάξεων (και σχολείων) που διδάσκετε Ε.Δ.

(Συμπληρώστε όλα τα κενά κελιά)

 Προσθήκη Διαγραφή επιλεγμένου

Θεματική Εργαστηρίου

Υποθεματική Εργαστηρίου

Τίτλος Εργαστηρίου

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

Από:

Έως:

Έχετε υπόψη πως μπορείτε να διδάξετε τις θεματικές με διαφορετική σειρά.
Η εφαρμογή θα ταξινομήσει τις θεματικές ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ
ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Επιλογή δεξιοτήτων που διδάχθηκαν

Για να δείτε από ποιες επιμέρους παραμέτρους αποτελείται η κάθε δεξιότητα κάντε κλικ στο ()

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ

  Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
   
   
   
   
   
   
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Β. ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
A. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  
   
   
   
B. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ Γ. ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
   
   
   
Γ.ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ  
   
  Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
   

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

 
   
   
   
   

Έχουν επιλεγεί:

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Εργαστήρια Δεξιοτήτων και περιγραφική αξιολόγηση για το Πορτφόλιο

Για την μελέτη αυτής της σελίδας χρειάζεται περίπου μισή ώρα ώστε να διαμορφώσετε μια σφαιρική άποψη για το θέμα. Θα γλιτώσετε έτσι τη μηνιαία επιμόρφωση του ΙΕΠ, αν και φυσικά δεν θα πάρετε... πιστοποίηση!!! Τι να γινει όμως, δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα!

Οι βασικές καινοτομίες αυτής της σελίδας είναι:

α) ότι εξηγεί με μια παράγραφο τι ακριβώς είναι η κάθε δεξιότητα και

β) με ελάχιστο κόπο, δίνει έτοιμη την ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που χρειαζόμαστε για το πορτφόλιο· Για το πώς ακριβώς γίνεται αυτό το θαύμα ρίξτε μια ματιά στην ενότητα   Η εφαρμογή

 

Τα περιεχόμενα είναι τα παρακάτω:

Τι είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Είναι μια πρόταση για την συστηματική και καθιερωμένη μεθοδολογικά εργαστηριακή επεξεργασία των μεγάλων θεμάτων της περιβαλλοντικής κρίσης, της υγείας- ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της σεξουαλικής υγείας, της πολιτειότητας, της ενσυναίσθησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εθελοντισμού, του ψηφιακού περιβάλλοντος επικοινωνίας και κοινωνικότητας, της ρομποτικής και της δημιουργικότητας μέσω τεχνών και τεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σκοπός είναι όλα τα παιδιά, από το νηπιαγωγείο ως και την Γ Γυμνασίου να συμμετέχουν σε εργαστήρια καλλιέργειας των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Ικανότητα και δεξιότητα: ποια είναι η διαφορά

Η ικανότητα είναι μια ευρύτερη έννοια της δεξιότητας που περιλαμβάνει δεξιότητες, στάσεις, αξίες, συναισθήματα, έθος ακόμη και ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία και μεταγνωστικό πλούτο με την έννοια την ενσυνείδητης χρήσης και της επεξεργασμένης κριτικής σκέψης.

  • Δεξιότητα είναι να ξέρεις να αλλάζεις ταχύτητες και να μη σου σβήνει το αυτοκίνητο. Ικανότητα είναι να μην ντελαπάρεις όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος.
  • Δεξιότητα είναι να μπορείς να ανοίγεις τον υπολογιστή και να μπαίνεις στο Γκουγκλ. Ικανότητα είναι να χρησιμοποιείς το Γκουγκλ για να κάνεις μια εργασία.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων καλλιεργούνται δεξιότητες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να αναστοχάζονται πάνω στις γνώσεις και στάσεις τους, να καλλιεργούν το σεβασμό και την προαγωγή των θεμελιωδών αξιών και ελευθεριών, να βιώνουν συναισθήματα και να απολαμβάνουν την έκφραση και τη δημιουργία μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν.

Ποια είναι η σχέση των ΕΔ με το ΠΣ των άλλων μαθημάτων;

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων τέμνουν το πρόγραμμα των άλλων μαθημάτων και του Ε.Ω.Π. τόσο κάθετα όσο και οριζόντια. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν συζήτηση, παιχνίδι, κατασκευές, έρευνες, συνεντεύξεις, τέχνες, δημιουργική έκφραση, ρητορική και αντιλογίες, προγραμματισμός και ρομποτική, διαφορετικές προσεγγίσεις και αναστοχαστικές διεργασίες της επιστήμης, των σχέσεων, του περιβάλλοντος και άλλα θα πρέπει να θεωρούνται ως εφαρμογές των γνωστικών αντικειμένων των ΠΣ. Ο όγκος της ύλης δημιουργεί άγχος ως προς τη διαχείρισή της και πολύ συχνά αποτρεπτικές συνθήκες για περαιτέρω επεξεργασία ακόμη και των καθημερινών σχολικών δεξιοτήτων. Επίσης, οδηγεί σε στείρα αποστήθιση και ελλιπή εμπέδωση (ενδείξεις και από το PISA).

Παρατηρείται ότι τα εγχειρήματα ολιστικής και βιωματικής προσέγγισης της μάθησης που έχουν γίνει ως τώρα στην εκπαίδευση, (project, action-research, ευέλικτη ζώνη, διαθεματικά σενάρια) έχουν εκτραπεί σε διδακτισμό ή αποσπασματική εφαρμογή του τύπου «επίσκεψη τρίτων στην τάξη».

Στόχος λοιπόν είναι τα εργαστήρια των δεξιοτήτων να ανταποκριθούν στην ανάγκη να μετασχηματιστεί το παιδαγωγικό παράδειγμα και το σχολικό κλίμα προς την κατεύθυνση της εργαστηριακής και βιωματικής μάθησης, των συνεργατικών πρακτικών και της απάντησης πραγματικών προβλημάτων της ζωής και του τόπου της σχολικής κοινότητας

«Ηπιες» και «σκληρές» δεξιότητες

Η έμφαση στο σημερινό πρόγραμμα σπουδών είναι οι «σκληρές» δεξιότητες. Με την νέα προσέγγιση καλλιεργούνται τόσο οι ήπιες όσο και οι λεγόμενες σκληρές- ακαδημαϊκές δεξιότητες. Οι «σκληρές» δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσω των σχολικών αντικειμένων είναι οι δεξιότητες γραφής, ανάγνωσης, αρίθμησης και λογικής. Οι ήπιες δεξιότητες που καλλιεργούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι συνυφασμένες με το αξιακό σύστημα, τις στάσεις και τις αντιλήψεις, την κουλτούρα και τη συγκρότηση της προσωπικότητας του ατόμου.

Ποιες θεματικές διδάσκονται

 

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερεις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα)

Γιατί όμως διάλεξαν αυτές τις συγκεκριμένες θεματικές; Για τον εξής απλό λόγο: Το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής παρουσιάστηκε το μαθηματικό μοντέλο "DASHBOARD OF SUSTAINABILITY". Το συγκεκριμένο μοντέλο προτείνει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία: το συσχετισμό της οικονομικής δραστηριότητας, μετρημένης χρηματικά, με περιβαλλοντικά μεγέθη μετρημένα σε φυσικές μονάδες π.χ. τόνους. Έτσι, μέσω μαθηματικών υπολογισμών εξάγονται 4 θεματικοί δείκτες και ανάλογα με το πόσο καλά τα πάνε οι διάφορες χώρες σ' αυτούς, κρίνεται και το επίπεδο ανάπτυξής τους. Οι δείκτες αυτοί είναι ο περιβαλλοντικός, ο διοικητικός, ο κοινωνικός και ο οικονομικός. Με τη σειρά τους αυτοί οι δείκτες εξειδικεύονται σε 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που σίγουρα θα τους έχετε δει κάπου:

Γενικά, μιας και το μοντέλο είναι μαθηματικά μετρήσιμο, θεωρείται πολύ αξιόπιστο καθώς για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα "παίζει" πάντα γύρω στην 37η-35η θέση ανάμεσα στις 250 χώρες της γης, κι επειδή θέλουμε να ανεβούμε, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων επικεντρώνονται στους αυτούς τους 4 βασικούς δείκτες.

Μέσα στη χρονιά θα κάνουμε 4 πρότζεκτ - ένα από κάθε θεματική- ενώ η επιλογή των υποθεμάτων είναι αυστηρά καθορισμένη ανά τάξη από το πρόγραμμα. Στο καθένα από αυτά θα διδάσκονται και δυο - τρεις δεξιότητες από αυτές που παρουσιάζονται στην επόμενη ενότητα.

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – Α ΤΑΞΗ – Δ ΤΑΞΗ

1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ 1. ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
2. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. Οικολογία - Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ 1. Ανθρώπινα δικαιώματα
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 1 STEM - Εκπαιδευτική Ρομποτική

 

Β ΤΑΞΗ

1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ 2. Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη
2. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2. Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ 2. Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2. Επιχειρηματικότητα - Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα

 

Γ ΤΑΞΗ

1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ 3. Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
2. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 3. Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ 3. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός,διαφορετικότητα
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2. Επιχειρηματικότητα - Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα

 

E ΤΑΞΗ

1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ 2. Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη
2. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2. Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ 2. Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 1 STEM - Εκπαιδευτική Ρομποτική

 

Στ ΤΑΞΗ

1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ - ΕΥ ΖΗΝ 3. Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
2. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 3. Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά
3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ 3. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός,διαφορετικότητα
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2. Επιχειρηματικότητα - Αγωγή Σταδιοδρομίας - Γνωριμία με επαγγέλματα

 

Χρονική ανάπτυξη των 4 κύκλων (κάθε κύκλος/πρόγραμμα έχει 5-7 Εργαστήρια Δεξιοτήτων)

• 1ος κύκλος (10 Οκτώβρη - 30 Νοέμβρη)

• 2ος κύκλος (Δεκέμβρης -7 Φλεβάρη)

• 3ος κύκλος ( 10 Φλεβάρη - τέλη Μάρτη)

• 4ος Κύκλος (Απρίλης - Μάης)

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Δράση: Βιβλιοθήκες Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων (iep.edu.gr)

 

Ποιες δεξιότητες διδάσκονται

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 Δεξιότητες 21ου αιώνα (4cs)

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
  • Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον) (Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας)
  • Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας

Δεξιότητες ζωής

  • Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα)
  • Δεξιότητες της ψηφιακής ιθαγένειας (Ευχέρεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Ψηφιακή πολιτειότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες, ανθεκτικότητα)
  • Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα)
  • Δεξιότητες επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) (Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός, Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα)

Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης

  • Δεξιότητες της τεχνολογίας (Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών)
  • Δεξιότητες διαχείρισης των Μέσων (media) (Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Τεχνολογικός γραμματισμός, Γραμματισμός στα μέσα, Ασφάλεια στο διαδίκτυο)
  • Ρομποτική (Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη)

Δεξιότητες του νου

  • Στρατηγική Σκέψη (Οργανωσιακή σκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων)
  • Πλάγια σκέψη (Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη), Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές)
  • Ρουτίνες σκέψεις και αναστοχασμός
  • Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές
  • Δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης (Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη διαμεσολάβηση)

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Για διευκόλυνση των χρηστών αυτής της ρουμπρίκας αξιολόγησης παρέχονται περιληπτικές πληροφορίες σχετικά με την κάθε αξιολογούμενη δεξιότητα.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Κριτική σκέψη

Κριτική Σκέψη είναι η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή τι να κάνει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του.

Δεξιότητες Επικοινωνίας

Αυτοπεποίθηση, Φιλική διάθεση, Προσαρμογή της επικοινωνίας ανάλογα με το κοινό, Κατανόηση της γλώσσας του σώματος, Σεβασμός, Ενσυναίσθηση, Ενεργητική ακρόαση, Να ασκεί και να δέχεται κριτική καλοπροαίρετα

Δεξιότητες Συνεργασίας

Ευρύνοια. Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της καλής συνεργασίας είναι το να είσαι ανοιχτόμυαλος και να αποδέχεσαι νέες ιδέες. Επικοινωνία, Οργάνωση, Μακροπρόθεσμη σκέψη, Ικανότητα προσαρμογής, Δημόσια συζήτηση.

Δημιουργικότητα

"Η δημιουργικότητα αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο δημιουργεί κάτι νέο (ένα προϊόν, μια λύση, ένα καλλιτέχνημα, μια ιστορία, ένα αστείο κ.λπ), το οποίο έχει μια αξία. Αυτό που μετράει ως "νέο" μπορεί να αναφέρεται σε μια ατομική δημιουργία, ή στην κοινωνία, ή στο πλαίσιο στο οποίο η καινοτομία λαμβάνει χώρα. Με την ίδια ποικιλία παραμέτρων μπορούμε να ορίσουμε και την έννοια της "αξίας" αυτού του "νέου".

Δεξιότητες Ψηφιακής επικοινωνίας

Όπως παραπάνω, αλλά σε χρήση μέσω υπολογιστών

Χρήση Τεχνολογίας

 

Μάθηση μέσω τέχνης

Τα παιδιά είναι ενεργοί μέτοχοι των εικαστικών τεχνών. Μέσα από το σχέδιο και τη ζωγραφική παράγουν ποικίλες οπτικές μορφές, η αποκωδικοποίηση των οποίων αποτελούν ισχυρό μέσο αποτύπωσης σκέψεων, ιδεών, συναισθημάτων, προσδοκιών των δημιουργών τους, ένα παράθυρο στον εσωτερικό τους κόσμο (Anning και Ring, 2004). Επειδή μάλιστα οι εικαστικές τέχνες συνδυάζονται με την καθημερινή ζωή των μαθητών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οπτικού πολιτισμού στον οποίο μετέχουν, μέσα από τα εικαστικά οι μαθητές χαρτογραφούν φιλίες, συμπάθειες και αντιπάθειες με συμμαθητές και συνομηλίκους, επεξεργάζονται επιθυμίες, φόβους και ανασφάλειες, διηγούνται σημαντικές για τη ζωή τους ιστορίες, μαθαίνουν πώς να συνυπάρχουν, εμβαθύνουν περισσότερο στο εγώ, στην ανακάλυψη και κατανόηση του εαυτού τους και των γύρω τους για τον προσδιορισμό της ταυτότητας τους με τρόπο ολιστικό (Wick, 2000) . το ίδιο συμβαίνει και με ένα πίνακα ζωγραφικής. Μπορεί να αποτυπώνει συναισθήματα, επιθυμίες, να αφηγείται ένα σημαντικό γεγονός. Το εικαστικό έργο ως μορφή αποτελεί έκφανση του ανθρώπινου λόγου και μπορεί να εκφράζει κάτι (σκέψεις, νοήματα, εμπειρίες) ή να παραπέμπει σε συγκεκριμένα σημεία αναφοράς και να προκαλεί τη σκέψη. Η τέχνη θεωρείται ως μια αντικειμενοποίηση του στοχασμού και της κατανόησης της υποκειμενικής πραγματικότητας των συναισθημάτων, της ευαισθησίας, των διαθέσεων, μια πτυχή της εμπειρίας, η οποία επιβάλλει το λόγο της σκέψης και της γλώσσας. Κατά αυτή την έννοια, οι εικαστικές τέχνες προσφέρουν οπτικές, απτικές και αισθητικές εμπειρίες, καθώς μαθαίνουν στα παιδιά να διακρίνουν και να απολαμβάνουν οπτικές ποιότητες (Γραφάκου- Λαμπίτση, 2011, 63) αξιοποιούν και διευρύνουν τη φαντασία, την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και την αντίληψη των μαθητών, καλλιεργούν τη γλωσσική επικοινωνία και ανάπτυξη και βοηθούν στην απόκτηση νέων γνώσεων. Η επαφή μάλιστα με πολυτροπικά έργα, στα οποία έχουμε το συνδυασμό διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας (π.χ. εικονοβιβλίο και κόμικ) συμβάλλει στο να εξοικειώνει τους μαθητές με ιδιαίτερες εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει η διαπλοκή εικόνας και γραπτού λόγου. Τέλος, οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία καλλιεργούν πέρα από τον οπτικό εγγραμματισμό (visual literacy) και κοινωνικές δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

Αυτομέριμνα

Προσωπική υγιεινή, έμμηνος ρύση, οδική ασφάλεια, Διατροφή, Υγιές σώμα, ψυχική υγεία, ανθεκτικότητα, αντιμετώπιση άγχους κλπ

Κοινωνικές δεξιότητες

H κατανόηση λεκτικών και εξωλεκτικών σηµάτων επικοινωνίας, όπως χειρονοµίες, εκφράσεις προσώπου.

H ικανότητα για προσεχτική ακρόαση του συνοµιλητή

H ικανότητα για προσαρµογή συµπεριφοράς ανάλογα µε το πλαίσιο επικοινωνίας (σε ποιον µιλάµε, τι λέµε, πότε το λέµε, πώς το λέµε)

H αποτελεσµατικότητα του να γινόµαστε κατανοητοί και να µεταδίδουµε µε σαφήνεια αυτό που θέλουµε

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμοστικότητα είναι το σύνολο των ικανοτήτων και ψυχικών δυνάμεων που ενεργοποιούν οι άνθρωποι για να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν με ευελιξία και καλό τρόπο τις αντιξοότητες, το στρες, τις τραυματικές ή δραματικές καταστάσεις που συναντούν στη ζωή τους.

Ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατό μέσα από αυτές. Το ψυχικά ανθεκτικό άτομο είναι αυτό που ενώ θα αντιμετωπίσει στρεσογόνες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις δεν θα καταρρεύσει και θα βρει τρόπους να ξεπεράσει τις αντιξοότητες. Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί συνδυασμό γνωστικών και συμπεριφορικών επιλογών που παρέχει το πλαίσιο για να επιβιώσουμε αλλά και να ανακαλύπτουμε λύσεις όταν προκύπτουν προβλήματα

Υπευθυνότητα

Σε κάθε απόφαση που παίρνουμε, κρατάμε κάποιες επιλογές και απορρίπτουμε κάποιες άλλες. Και είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι, οι αποφάσεις μας επηρεάζουν και τους άλλους. Κάθε απόφαση ή πράξη μας μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς υπήρξαν εναλλακτικές δυνατότητες που δεν ακολουθήσαμε.

Ανάληψη ευθύνης σημαίνει το να λαμβάνει κάποιος υπόψη του τόσο τις πιθανές εναλλακτικές δυνατότητες, όσο και τις επιπτώσεις των αποφάσεών του. Με αυτή την έννοια, η υπευθυνότητα είναι μια προοπτική που επηρεάζει το κάθε τι στη ζωή μας – στην προσωπική μας ζωή, στις σχέσεις μας με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες και το σύνολο της κοινωνίας μας.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σχετικά με τη στοχευμένη μορφή αλλαγής της διοίκησης. Σύμφωνα με την επιχειρηματική προσέγγιση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι «η εφαρμογή εργαλείων και τεχνικών του ηλεκτρονικού εμπορίου στη λειτουργία της διακυβέρνησης» με σκοπό τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας, όπως μπορούν για παράδειγμα να προέλθουν από την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες.

Σύμφωνα με τη συμμετοχική προσέγγιση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει τη δυναμική να «βελτιώσει τη δημοκρατική συμμετοχή» και να «υπερκεράσει τη πολιτική αποστασιοποίηση». Η αντίληψη αυτή εστιάζει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση με πολιτικές που προωθούν τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τη συμμετοχικότητα.

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό

Ασφαλής αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Ασφάλεια στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail)

Ασφάλεια κατά την άμεση συνομιλία (chat)

Διαμοιρασμός αρχείων από το Διαδίκτυο (file sharing)

Προγράμματα προσβολής ενός υπολογιστή

Δικτυακές πηγές

Εξάρτηση από τεχνολογία

Τα έξι κριτήρια για τον εθισμό στο διαδίκτυο:

1. Η προβολή, κατά την οποία η χρήση του διαδικτύου γίνεται η πιο σημαντική δραστηριότητα στη ζωή του ατόμου.

2. Η τροποποίηση της διάθεσης, η οποία αναφέρεται στην ευφορία και στον ενθουσιασμό που προκαλείται κατά την ενασχόληση με τον εθιστικό παράγοντα, εξαιτίας της έκλυσης ντοπαμίνης (ουσίας που δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης).

3. Η ανοχή, διαδικασία κατά την οποία απαιτείται συνεχώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου προκειμένου το άτομο να επιτύχει την αλλαγή της διάθεσής του. (Young, 1996; Griffiths, 2000).

4. Η σύγκρουση, ανάμεσα στον εξαρτημένο και το περιβάλλον του ή τη σύγκρουση με άλλες δραστηριότητες.

5.Η υποτροπή, δηλ. την τάση να επανέλθουν στην εθιστική δραστηριότητα του διαδικτύου, ακόμα και ύστερα από μακρόχρονη αποχή του από αυτό.

6. Η απόσυρση, τα δυσάρεστα συναισθήματα ή και τον έντονο εκνευρισμό που βιώνει ο εθισμένος όταν η διαδικτυακή δραστηριότητα περιορίζεται ή σταματάει.

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Ενσυναίσθηση και ευαισθησία

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Τα συστατικά της λέξης αποτελούνται από τις λέξεις εν, συν και αίσθηση, υποδηλώνοντας την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του.

Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια, η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση, και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική ή τη συμπόνια -αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή- η οποία υποδηλώνει πως πέρα από τη συναισθηματική ταύτιση το άτομο επίσης εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου. Η δυσκολία ή απουσία ενσυναίσθησης και συναισθημάτων -όπως η Αλεξιθυμία-, ή και η παρουσία χαράς για τον πόνο του άλλου ατόμου -όπως ο σαδισμός-, ενδέχεται να υποδηλώνει παρουσία ψυχοπάθειας. Διαφέρει επίσης από τη διαίσθηση, η οποία περιορίζεται στο ίδιο το άτομο όταν αναλογίζεται την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ενδεχόμενο, καθώς και από την περιγραφή των ιδιοτήτων της τηλεπάθειας -μη αποδεδειγμένη θεωρία της παραψυχολογίας- η οποία προυποθέτει απομακρυσμένη επικοινωνία.

Το αντίθετο της ενσυναίσθησης είναι συχνά η εμπάθεια, η οποία υποδηλώνει προκατάληψη και αρνητική στάση. Στις περισσότερες ξένες γλώσσες η λέξη εμπάθεια (empathy) χρησιμοποιείται με την έννοια της ενσυναίσθησης, προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη εμπαθής, η οποία είχε τη σημασία του έντονου πάθους.

Διαμεσολάβηση

Δεξιότητα που βοηθά στην επίλυση διαφορών και συμβιβασμό αντιμαχόμενων πλευρών, στο παιχνίδι, το μάθημα κλπ

Επίλυση συγκρούσεων

Στις προσωπικές σχέσεις, η έλλειψη κατανόησης σχετικά με τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός, μπορεί να οδηγήσει σε απόσταση, και λογομαχία. Στο χώρο εργασίας, οι διαφορετικές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν σε ακυρώσεις συμφωνιών, μειωμένα κέρδη και απώλεια θέσεων εργασίας.

Όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αντικρουόμενες ανάγκες και να είμαστε διατεθειμένοι να τις εξετάσουμε με συμπόνια και κατανόηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργική επίλυση προβλημάτων και ισχυρότερες σχέσεις.

Πολιτειότητα

Η πολιτειότητα είναι η ιδιότητα του να είναι κάποιος πολίτης. Η Ενεργός Πολιτειότητα προϋποθέτει την ενημέρωση για τα κοινά, τη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει το άτομο ως πολίτης, την έκφραση των απόψεών του, την απαίτηση για διαφάνεια και δικαιοσύνη, την ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες. Η έννοια του Ενεργού Πολίτη αναφέρεται συνήθως στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στο δημόσιο χώρο και στην ενεργό συμμετοχή του στις πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων ή λήψης αποφάσεων, όπως είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα πολιτικά κόμματα, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι σύλλογοι/οι ενώσεις/τα σωματεία, αλλά και οι άτυπες συλλογικότητες (κοινωνικού/πολιτικού/πολιτιστικού χαρακτήρα), οι επιστημονικές ενώσεις, κ.ά.

Πολιτειότητα δηλαδή είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της κοινότητας στην οποία είναι ενταγμένος. Σημαντικές συνιστώσες της έκφρασης της ιδιότητας του πολίτη είναι η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η συμπόνια, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται επίσης δεξιότητες και ικανότητες όπως η κριτική σκέψη, η ανάλυση πληροφοριών, η έκφραση απόψεων, η συμμετοχή σε συζητήσεις και συζητήσεις, η διαπραγμάτευση, η επίλυση συγκρούσεων και η συμμετοχή σε κοινοτική δράση. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να συσχετίζει αυτά τα θέματα με τη ζωή των μαθητών ώστε να τους βοηθήσετε να καταλάβουν τι σημαίνει καλός πολίτης. Θα πρέπει να είναι σε θέση να ταξινομούν και να προσδιορίζουν τις βασικές έννοιες του να είσαι καλός πολίτης: υπακοή στον νόμο, αξία της ψήφου και των δημοκρατικών διαδικασιών, ενδιαφέρον για την πολιτική, επαφή με εκλεγμένους αξιωματούχους για θέματα και προβλήματα, εθελοντισμό, χρηματικές ενισχύσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Πρωτοβουλία,

Οι δεξιότητες πρωτοβουλίας αναφέρονται στην ικανότητα να αξιολογούμε μια κατάσταση και να αναλαμβάνουμε δράση χωρίς οδηγίες από κάποιον άλλο. Αυτός ο τύπος δεξιότητας μπορεί να βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα στο χώρο εργασίας και να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόσληψης όταν αναφέρεται στο βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή.

Ο άνθρωπος που εκδηλώνει πρωτοβουλίες, είναι αυτός που προσφέρεται να αναλάβει μια επιπλέον εργασία στη δουλειά, στο σχολείο ή στο σπίτι. Αναλαμβάνει ένα νέο χόμπι ή ενδιαφέρον γνωρίζοντας ότι θα είναι καλό για τον ίδιο ακόμη και αν τον βγάζει από τη ζώνη άνεσής του

Η πρωτοβουλία εκφράζεται χωρίς να ζητηθεί, όταν λύνουμε προβλήματα που οι άλλοι μπορεί να μην έχουν καν παρατηρήσει ότι χρειάζεται να λυθούν και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης, μάθησης και ανάπτυξης.

 

Οργανωτική ικανότητα,

Οι οργανωτικές δεξιότητες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος ως εργαζόμενος. Η οργάνωση θα του επιτρέψει να τηρεί τις προθεσμίες, να ελαχιστοποιεί το άγχος και να εκτελεί τα καθήκοντά του πιο αποτελεσματικά. Οι οργανωτικές δεξιότητες είναι εκείνες που επιτρέπουν την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων. Το να είσαι οργανωμένος σημαίνει ότι διαχειρίζεσαι καλά τον χρόνο, την ενέργεια και τον χώρο εργασίας σου και μπορείς να ολοκληρώσεις με επιτυχία όλες τις εργασίες που σου έχουν ανατεθεί. Οι οργανωτικές δεξιότητες μπορούν να λάβουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός τακτοποιημένου χώρου εργασίας, την τήρηση των προθεσμιών και την καλή επικοινωνία με την ομάδα. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα είναι η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, η επικοινωνία, η ικανότητα καθορισμού στόχων, η δυνατότητα ανάθεσης εργασιών σε άλλους ανάλογα με τα προσόντα τους, η ικανότητα εύρεσης κινήτρου χωρίς εξωτερική παρώθηση, η αναλυτική σκέψη και η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Προγραμματισμός,

Ο προγραμματισμός είναι η ικανότητα της σκέψης που βοηθά ένα άτομο να αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Βοηθά ένα παιδί να σκεφτεί πώς να ολοκληρώσει μια εργασία πριν επιχειρήσει να την ξεκινήσει. Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός χρησιμοποιείται όταν ένα παιδί ξεκινάει μια ζωγραφιά, αποφασίζοντας πρώτα τι μολύβια θα χρησιμοποιήσει, βάζοντάς τα στη σειρά και τακτοποιώντας τα, ώστε στη συνέχεια, ακολουθώντας μια βήμα προς βήμα διαδικασία να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του. Πολύ χρήσιμα προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι ορισμένα βιντεοπαιχνίδια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ικανότητας προγραμματισμού επιτρέποντας την εξάσκησή της μέσω της διασκεδαστικής και καθηλωτικής εμπειρίας του παιχνιδιού. Πολλά από τα παιχνίδια αυτά απαιτούν προγραμματιστικές δεξιότητες όπου απαιτείται αλληλουχία δραστηριοτήτων, καθορισμός στόχων και πρόβλεψη του μέλλοντος. Βασικές δεξιότητες πολύ χρήσιμες στον Προγραμματισμό είναι η κριτική σκέψη και η προσοχή στη λεπτομέρεια, η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η ικανότητα διαχείρισης έργου, η διεκδικητικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα συνεργασίας, οι ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα και πάνω απ’ όλα η έντονη δημιουργικότητα.

Παραγωγικότητα

Παραγωγικότητα είναι το μέτρο της οικονομικής απόδοσης που δείχνει πόσο αποτελεσματικά οι εισροές ενός οργανισμού (δηλαδή χρήματα που έχουν επενδυθεί ή το εργατικό δυναμικό) μετατρέπεται σε εκροές, δηλαδή σε αγαθά ή υπηρεσίες. Βασικές δεξιότητες για να επιτευχθεί η παραγωγικότητα είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, η σωστή προτεραιοποίηση των εργασιών, η ικανότητα συνεργασίας, η δυνατότητα να κάνεις κάτι περισσότερο από αυτό που απαιτεί το καθήκον και τέλος να μπορείς να διατηρείς την προσήλωση στη δουλειά και να μένεις απερίσπαστος.

Αποτελεσματικότητα

Ο όρος αποδοτικότητα αναφέρεται στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης που χρησιμοποιεί τη μικρότερη ποσότητα εισροών για να επιτύχει την υψηλότερη ποσότητα παραγωγής. Αποτελεσματικός είναι κάποιος όταν χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους (χρήματα και χρόνο) για να κάνει μια δουλειά. Η αποτελεσματικότητα απαιτεί τη μείωση του αριθμού των περιττών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μιας δεδομένης παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού χρόνου και ενέργειας. Είναι μια μετρήσιμη έννοια που μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας τον λόγο της χρήσιμης παραγωγής προς τη συνολική εισροή. Ελαχιστοποιεί τη σπατάλη πόρων, όπως είναι τα φυσικά υλικά, η ενέργεια και ο χρόνος, ενώ επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απαραίτητες δεξιότητες είναι να μπορεί να κάνει διαλλείματα όταν απαιτείται, να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο, να συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνει χωρίς περισπασμούς, να έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο εργασίας με βάση μια καθορισμένη ρουτίνα και μια λίστα υποχρεώσεων που θα ακολουθεί. Επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ελαχιστοποιεί τους περισπασμούς, να παίρνει εύκολα ανατροφοδότηση από την ομάδα και να μη διστάζει να επιβραβεύει τις επιτυχίες των συναδέλφων του.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαμοιρασμός ψηφιακών δημιουργημάτων

Ικανότητα ανάρτησης εικόνων και αρχείων στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του σχολείου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποστολή τους με μέιλ, κλπ

Ανάλυση και παραγωγή περιεχομένου ΤΠΕ

Ικανότητα δημιουργίας ψηφιακών αρχείων powerpoint, video, ζωγραφικής κλπ

Διαθεματική χρήση ΤΠΕ

Ικανότητα χρήσης των ΤΠΕ σε πολλά μαθήματα για εύρεση πειραμάτων φυσικής, σχετικών ντοκιμαντέρ κλπ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ

Πληροφορικός εγγραμματισμός

- δημιουργικότητα και καινοτομία με χρήση παραδοσιακών, σύγχρονων και αναδυόμενων ΤΠΕ,

- συνειδητοποιημένες και ηθικά ορθές αποφάσεις σχετικά με τον ρόλο, τις επιπτώσεις και τη χρήση των ΤΠΕ στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία για ένα βιώσιμο μέλλον

- δέσμευση σε δράσεις ΤΠΕ με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα και επιλογή κατάλληλων τεχνολογιών, υλικών, πληροφοριών, συστημάτων, κατασκευών, εργαλείων και εξοπλισμού για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία λύσεων,

- ανάλυση και αξιολόγηση προβλημάτων, αναγκών ή ευκαιριών για τον εντοπισμό και τη δημιουργία λύσεων.

Τεχνολογικός εγγραμματισμός

Αναγνωρίζει την τεχνολογία στις πολλαπλές μορφές της

Είναι εξοικειωμένο με τη διαδικασία σχεδιασμού (engineering design), και τις βασικές έννοιες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που αυτός συνεπάγεται σε πραγματικές συνθήκες

Έχει ικανότητες πρακτικής αξιοποίησης των πολλαπλών μορφών τεχνολογίας

Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν την τεχνολογία και η τεχνολογία διαμορφώνει συμπεριφορές

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι και οφέλη από τη χρήση ή τη μη χρήση της τεχνολογίας, για την επίλυση προβλημάτων

Να είναι ικανός να χρησιμοποιεί μαθηματικές δεξιότητες ώστε να παίρνει εν γνώσει του αποφάσεις για τους κινδύνους και τα οφέλη της τεχνολογίας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Μοντελισμός και προσομοίωση

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες λογισμικών που δημιουργούν αναπαραστάσεις της πραγματικότητας και του φυσικού κόσμου

  • Η Μοντελοποίηση (modelling)

  • Η Οπτικοποίηση (visualization)

  • Η Προσομοίωση (simulation)

Ένα μοντέλο, ως μια αναπαράσταση ενός προβλήματος, μιας διαδικασίας, μιας ιδέας ή ενός συστήματος δεν είναι ποτέ ακριβές αντίγραφο αλλά αναπαριστά κάποια ή κάποιες πτυχές της δομής, των ιδιοτήτων ή της συμπεριφοράς αυτού που είναι το μοντέλο. Παίρνει διάφορες μορφές όπως διαγράμματα, μαθηματικούς τύπους, φυσικές κατασκευές ή σύνολο από λογικές καταστάσεις.

Γενικά, με τον όρο οπτικοποίηση εννοούμε την ανάπτυξη και τη χρήση οπτικών μέσων ώστε να καταστήσουμε πιο κατανοητό ένα θέμα. Είναι χρήσιμη στην επιστημονική έρευνα και στη μαθησιακή διαδικασία Οπτικοποίηση είναι η χρήση εικόνων που παράγονται από υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την κατανόηση δεδομένων και εννοιών

Προσομοίωση είναι μέθοδος μελέτης ενός συστήματος (ενός αντικειμένου, ενός φαινομένου, μιας δραστηριότητας, μιας διαδικασίας) με τη βοήθεια ενός άλλου συστήματος. Είναι μία αναπαράσταση ή ένα μοντέλο που έχει κατασκευαστεί για να αναπαραστήσει και να επιτρέψει την κατανόηση της λειτουργίας ενός συστήματος. Το σύστημα προσομοίωσης «μιμείται» τη συμπεριφορά αυτού που αναπαριστά και συνεπώς επιτρέπει την εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά του και την κατανόηση των λειτουργιών του. Το σύστημα προσομοίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα είναι ένα μοντέλο που ‘εκτελείται’ σε έναν υπολογιστή. Οι προσομοιώσεις χρησιμοποιούνται για τη μελέτη και την κατανόηση αρχών λειτουργίας πολλών φυσικών, βιολογικών και κοινωνικών διαδικασιών και βοηθά να μην σταματά η λειτουργία και να μην καταστραφεί το πραγματικό σύστημα.

Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη

Η υπολογιστική σκέψη είναι το βήμα που προηγείται του προγραμματισμού. Είναι η διαδικασία ανάλυσης ενός προβλήματος σε αρκετά απλά βήματα που ακόμη και ένας υπολογιστής θα μπορούσε να κατανοήσει. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπολογιστές παίρνουν τις οδηγίες πολύ κυριολεκτικά, μερικές φορές me κωμικά αποτελέσματα. Εάν δεν τους παρέχουμε ακριβείς και λεπτομερείς οδηγίες, ο αλγόριθμος μπορεί να αφήσει ανεκτέλεστες ζωτικές ενέργειες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένες.

Για παράδειγμα, ας πάρουμε μια απλή δραστηριότητα όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών . Στην αρχή ακούγεται σαν μια αρκετά απλή εργασία, ώμως στην πραγματικότητα, το βούρτσισμα των δοντιών περιλαμβάνει πολλά απλά βήματα. Πρώτα, χρειαζόμαστε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Χρειαζόμαστε επίσης ένα νεροχύτη με κρύο νερό. Πρέπει να βάλουμε την οδοντόκρεμα στη βούρτσα. Πρέπει να ανοίξουμε τη βρύση και να περάσουμε τη βούρτσα από κάτω. Όπως βλέπετε, μια τόσο απλή δραστηριότητα στην πραγματικότητα περιλαμβάνει πολλά βήματα, από τα οποία έστω και ένα αν χαθεί ή αλλάξει σειρά θα καταλήξουμε σε τεράστιο χάος!

Η υπολογιστική σκέψη βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες που προσφέρουν πολλές μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Η επιστήμη των υπολογιστών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας και οι δεξιότητες των μαθητών στην κωδικοποίηση είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στην αγορά εργασίας. Ενώ οι σκληρές τεχνολογικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές, οι εργοδότες θεωρούν πραγματικά ελκυστικές τις πιο ήπιες δεξιότητες συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων. Αυτές οι δεξιότητες επιτυχίας είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί η υπολογιστική σκέψη είναι τόσο πολύτιμη. Αν και υπάρχουν προφανή οφέλη για τη μελλοντική απασχόληση, είναι η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και των συναισθηματικών ικανοτήτων που προετοιμάζουν τους μαθητές για την μακροπρόθεσμη επιτυχία. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης, ενισχύονται στο να αναπτύξουν δεξιότητες σημαντικές όχι μόνο για τα θέματα STEM, αλλά και για την γενικότερη γλωσσική και κοινωνική τους μόρφωση.

Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν υπολογιστικές δεξιότητες είναι σε θέση να διατυπώσουν ένα πρόβλημα και να σκεφτούν λογικά. Τα βοηθά να αναλύουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να προβλέπουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Τα βοηθά να εξερευνήσουν την αιτία και το αποτέλεσμα και να αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις τους ή οι πράξεις άλλων επηρεάζουν τη δεδομένη κατάσταση. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα παιδιά και στο πώς διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τους γύρω τους.

Βασικές Δεξιότητες Υπολογιστικής Σκέψης

Υπάρχουν τέσσερις βασικές δεξιότητες στην υπολογιστική σκέψη:

  • Κατάτμηση του προβλήματος στα συνθετικά του μέρη
  • Αναγνώριση μοτίβου
  • Γενίκευση του Μοτίβου
  • Σχεδίαση αλγορίθμου

Η υπολογιστική σκέψη έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά (Wing, 2006, Νικολός, 2012):

·Σύλληψη εννοιών, όχι προγραμματισμός. Η επιστήμη των υπολογιστών δεν είναι ο προγραμματισμός. Το να σκέφτεται κανείς σαν επιστήμονας της πληροφορικής σημαίνει περισσότερα από το να είναι ικανός να προγραμματίσει τον υπολογιστή. Απαιτεί σκέψη σε πολλαπλά επίπεδα αφαίρεσης,

·Θεμελιώδης, όχι δεξιότητα ρουτίνας. Θεμελιώδης χαρακτηρίζεται μια δεξιότητα που κάθε άνθρωπος πρέπει να κατέχει στη σημερινή κοινωνία. Η λέξη ρουτίνα σημαίνει μια μηχανική λειτουργία. Ειρωνικά, η ανθρώπινη σκέψη δεν θα είναι ρουτίνα μέχρι η επιστήμη των υπολογιστών να επιλύσει όλες τις μεγάλες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνει τους υπολογιστές να σκέφτονται σαν άνθρωποι.

·Ένας τρόπος σκέψης ανθρώπων, όχι υπολογιστών. Η υπολογιστική σκέψη είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι λύνουν προβλήματα, δεν είναι το να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται σαν υπολογιστές. Οι υπολογιστές είναι βαρετοί, οι άνθρωποι είναι έξυπνοι και δημιουργικοί. Εμείς οι άνθρωποι κάνουμε τους υπολογιστές ενδιαφέροντες. Εφοδιασμένοι με υπολογιστικές συσκευές, χρησιμοποιούμε την εξυπνάδα μας για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δεν θα τολμούσαμε να αναλάβουμε πριν την εποχή της πληροφορικής και να χτίσουμε συστήματα που το μόνο που τα περιορίζει είναι η φαντασία μας.

·Συμπληρώνει και συνδυάζει τη μαθηματική σκέψη με τη σκέψη του μηχανικού. Η επιστήμη των υπολογιστών, από τη φύση της αντλεί από τη μαθηματική σκέψη, αφού όπως όλες οι επιστήμες, τα τυπικά της θεμέλια βασίζονται στα μαθηματικά. Η επιστήμη των υπολογιστών, από τη φύση της αντλεί από τη σκέψη του μηχανικού, δεδομένου ότι κατασκευάζουμε συστήματα που αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο. Οι περιορισμοί της υπάρχουσας υπολογιστικής συσκευής αναγκάζουν τους επιστήμονες υπολογιστών να σκεφτούν υπολογιστικά, όχι μόνο μαθηματικά. Όντας ελεύθεροι να χτίσουμε ιδεατούς κόσμους μπορούμε να κατασκευάσουμε συστήματα πέρα από τον φυσικό κόσμο.

·Ιδέες, όχι αντικείμενα. Δεν είναι μόνο τα αντικείμενα υλικού και λογισμικού που παράγουμε αυτά που είναι πανταχού παρόντα και επηρεάζουν τη ζωή μας συνεχώς, θα είναι και οι υπολογιστικές έννοιες που χρησιμοποιούμε για να προσεγγίσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα, να διαχειριστούμε την καθημερινή μας ζωή, να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με άλλους ανθρώπους.

·Από όλους, παντού. Η υπολογιστική σκέψη θα είναι μια πραγματικότητα τόσο εσωτερική στις ανθρώπινες προσπάθειες όσο μια φιλοσοφία.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

Στρατηγική Σκέψη

Το να σκέφτεσαι στρατηγικά σημαίνει να βλέπεις και να κατανοείς τη μεγαλύτερη εικόνα του τι είναι ο οργανισμός ή η ομάδα που συμμετέχεις, το πού πρέπει να πάει και πώς θα φτάσει εκεί. Σημαίνει πρόβλεψη ευκαιριών και προκλήσεων και χρήση αυτής της γνώσης για την καθοδήγηση του οργανισμού. Ο αποτελεσματικός ηγέτης πρέπει να σκέφτεται στρατηγικά. Εξίσου σημαντικό, όμως, πρέπει επίσης να ενθαρρύνει στρατηγικές συζητήσεις και, με αυτόν τον τρόπο, τη στρατηγική σκέψη, δράση και μάθηση στον οργανισμό. Στην ιδανική περίπτωση, ο ηγέτης θα βοηθήσει την ομάδα να δει και να κατανοήσει τη μεγαλύτερη εικόνα, ακόμη και όταν τα μέλη της ομάδας επικεντρώνονται στην καθημερινή εργασία.

Με απλά λόγια, η στρατηγική σκέψη ή/και ο σχεδιασμός αποτελείται από τρεις φάσεις που προσδιορίζουν και διευκρινίζουν: 1) πού βρισκόμαστε τώρα. 2) που θέλουμε να είμαστε και 3) πώς θα φτάσουμε εκεί. Υπάρχουν έξι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί μια επιτυχημένη στρατηγική, και αυτά είναι: 1) εργαλεία ανάλυσης όπως το SWOT. 2) Η θέση στρατηγικού σκοπού 3) οι αξίες? 4) το όραμα 5) οι βασικοί στόχοι και 6) ο σχεδιασμός δράσης.

Η στρατηγική σκέψη περιλαμβάνει τον σχηματισμό ιδεών και την εφαρμογή μοναδικών επιχειρηματικών διαδικασιών και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όσοι σκέφτονται στρατηγικά σκέφτονται πιο μπροστά από όλους, είναι ικανοί να απαντήσουν γρήγορα στις τάσεις που επικρατούν. Λαμβάνουν ρίσκα αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Έχουν την ικανότητα να εξισορροπήσουν την προσοχή τους μεταξύ των καθημερινών λειτουργικών θεμάτων και των μακροπρόθεσμων στρατηγικών καινοτομιών. Ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού και στο επιχειρησιακό περιβάλλον αναζητώντας τις γνώσεις και τη βελτίωση των ικανοτήτων τους.

Πλάγια σκέψη

Η πλάγια σκέψη (lateral thinking) είναι η ικανότητα κάποιου να σκέφτεται δημιουργικά και να χρησιμοποιεί την έμπνευση και τη φαντασία του για να παράγει νέες ιδέες και να λύνει προβλήματα βλέποντάς τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Στον επιχειρηματικό κόσμο η πλάγια σκέψη αναφέρεται συχνά ως thinking out of the box, που προέρχεται από το γνωστό αίνιγμα του πώς θα ενώσεις με 4 γραμμές τις 9 τελείες ενός τετραγώνου χωρίς να σηκώσεις το μολύβι ή να ξαναπεράσεις από μια γραμμή.

Η πλάγια σκέψη, σε αντίθεση με την κάθετη σκέψη, που καλλιεργεί την επιλογή ενός τρόπου λύσης, απαιτεί πολλά ερωτηματικά, αμφισβήτηση, απόρριψη του προφανούς, απομάκρυνση από τις προκαταλήψεις και τις έμμονες ιδέες, κατάργηση των στεγανών και επιλογή πολλαπλών εναλλακτικών λύσεων.

Έτσι, ενώ η κάθετη σκέψη ακολουθεί τον συμβατικό δρόμο, κινούμενη σε αναμενόμενες κατευθύνσεις με διαδοχικά βήματα και επιλέγει την ορθή λύση, η πλάγια σκέψη ακολουθεί τον διαφορετικό δρόμο, εξερευνά μη αναμενόμενες κατευθύνσεις, συχνά παραλείπει κάποια βήματα και οδηγεί σε πολλαπλές λύσεις.

Η πλάγια σκέψη δεν υποκαθιστά αλλά συμπληρώνει την κάθετη σκέψη. Έτσι, στις συναντήσεις brainstorming ή καταιγισμού ιδεών επιζητούμε και ενθαρρύνουμε την πλάγια σκέψη κατά την πρώτη συνεδρία προκειμένου να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δημιουργικές ιδέες ή λύσεις, ενώ καταφεύγουμε στην κάθετη σκέψη προκειμένου να τις αξιολογήσουμε και να επιλέξουμε τις πλέον ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και αξιοποιήσιμες.

Αναστοχασμός

Ως αναστοχασμό ορίζουμε «την ενεργή, επίμονη και συστηματική εξέταση κάθε πεποίθησης ή υποτιθέμενου τύπου γνώσης στο φως των βάσεων που την υποστηρίζουν, καθώς και τα περαιτέρω συμπεράσματα στα οποία αυτή κατατείνει. Ένας μαθητής διαθέτει αυτή την δεξιότητα όταν μπορεί να περιγράψει με σαφήνεια τα βήματα που τον οδήγησαν στο να βγάλει ένα συμπέρασμα, να λύσει ένα πρόβλημα ή να κάνει μια κατασκευή. Πρόκειται για μια μεταγνωστική δεξιότητα.

Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές

Μεθοδολογία Αξιολόγησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Είναι σημαντικό ο κάθε μαθητής/-τρια με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να έχει διδαχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έννοιες & δεξιότητες απ΄ όλες τις Θεματικές Ενότητες. Για τον λόγο αυτό σε κάθε τμήμα/τάξη με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων:

α) δημιουργείται ειδικός φάκελος επιτευγμάτων (portfolio) τμήματος/τάξης στο οποίο θα υπάρχουν κατ’ ελάχιστο τα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων τα οποία θα εφαρμόζονται στο ίδιο τμήμα ή τάξη καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητών/-τριών στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως τη Γ’ Γυμνασίου.

β) σε κάθε τάξη δημιουργούνται προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων από τις υποενότητες, όπως αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί με σύνδεση κατά το δυνατό και με τα γνωστικά αντικείμενα των Προγραμμάτων Σπουδών (όπου είναι εφικτό). Για παράδειγμα η υποενότητα Παγκόσμια & τοπική φυσική κληρονομιά, μπορεί να συνδεθεί με τους στόχους του προγράμματος σπουδών της Γεωλογίας - Γεωγραφίας της Α΄ Γυμνασίου, ή η υποενότητα Διατροφή με τη Μελέτη Περιβάλλοντος της Α΄ Δημοτικού, ή η Οδική ασφάλεια με την ενότητα «Ασφαλώς … κυκλοφορώ» της Γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού κ.λπ.

Ο μαθητής θα αξιολογείται με ποιοτική-περιγραφική αξιολόγηση, με focus groups και με φόρμες αυτό-αξιολόγησης των μαθητών ως προς την επίτευξή των δεξιοτήτων, βάσει της «πεταλούδας» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα αξιολογείται μέσω παρατήρησης του τρόπου που δουλεύουν τα παιδιά η ικανότητά τους για συνεργασία, δια δημιουργικότητα. Οι παρατηρήσεις θα αποτυπώνονται μέσω της περιγραφικής αξιολόγησης και δεικτών επιτυχίας όπως αυτοί αποτυπώνονται στα πλαίσια αναφοράς CDCs & DigComp2. (κάπου 170 δείκτες).

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, δεν αξιολογούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δίνεται έμφαση στην περιγραφική αξιολόγηση και τη σύνταξη φακέλου επιτευγμάτων (portfolio) από την μαθήτρια και τον μαθητή. Η διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων λειτουργεί διαμορφωτικά και αναδεικνύει τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν κατά το σχεδιασμό των Σχεδίων Δράσης της Σχολικής Μονάδας.

Οι αξιολογήσεις διεξάγονται ανά τρίμηνο και ανά Θεματική Ενότητα και έχουν διττό στόχο: την αξιολόγηση της εφαρμογής του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων και την αξιολόγηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητριών και των μαθητών. Ο ατομικός φάκελος μαθήτριας/μαθητή, ήτοι το portfolio: (α) παραδίδεται στη μαθήτρια και στον μαθητή ως προσωπικό τους αρχείο, (β) αποτελεί υλικό ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς τους γονείς/κηδεμόνες στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων για την ενημέρωση τους, γ) είναι διαγνωστικό μέσο ως ένα συμπεριληπτικό εργαλείο αποτύπωσης των επιτεύξεων και των εμποδίων επίτευξης καθώς και του μαθησιακού προφίλ κάθε μαθήτριας και μαθητή, δ) μπορεί να περιλαμβάνει νέες προσεγγίσεις αξιολόγησης, όπως είναι η αυτοαξιολόγηση και η ετεροαξιολόγηση στην ομάδα και πεδία συγκρότησης του σχολικού βιογραφικού της μαθήτριας και του μαθητή.

Τα στοιχεία του ατομικού φακέλου της μαθήτριας και του μαθητή από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μπορεί να συνεκτιμώνται σε αξιολογικές διαδικασίες μαθησιακού προφίλ, κατά τη διαδικασία σύστασης Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), κατά τη Συμβουλευτική Επαγγελματική Σταδιοδρομία και σε όποια άλλη ενέργεια εξατομικευμένου παιδαγωγικού σχεδιασμού.

 

Τι περιέχει το πορτφόλιο

 Τώρα, όλα αυτά περί πεταλούδας της αξιολόγησης, DigComp2 κλπ είναι τόσο θεωρητικά που έφαγα 5 βράδια και άκρη δεν έβγαλα. Οπότε ας πάμε σε κάτι πιο χρηστικό. Κατ' αρχάς ένα πορτφόλιο (Φάκελος Εργασιών Μαθηtή ή Φ.Ε.Μ.) περιέχει όλα ή κάποια από τα εξής:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΦΑΚΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
1. πίνακας περιεχομένων 13. η καλύτερη δουλειά
2. επιστολή προς τον αναγνώστη 14. δουλειά από άλλη τάξη
3. κριτική για το Φάκελο 15. καταγραφές ανεπίσημων αξιολογήσουν
4. μαθητική αυτοβιογραφία 16. απαντήσεις σε ερωτήσεις ανοικτού τύπου
5. κάτι που δεν προέρχεται από το μαθητή αλλά είναι για το μαθητή 17. λύσεις μη τετριμμένων προβλημάτων
6. εφημερίδα (απόσπασμα ή ολόκληρη) 18. διαγωνίσματα που ξεχώρισαν
7. σημειώσεις μιας συνέντευξης 19. μια εργασία που έγινε πολλές φορές
8. μη δημοσιευμένες καταγραφές 20. περίληψή σημαντικής δουλειάς
9. φωτογραφία ομαδικής εργασίας 21. ένα πρόβλημα που έφτιαξε ο μαθητής
10. μέσο καταγραφής ήχου ή εικόνας 22. κλίμακες μέτρησης
11. η καθημερινή δουλειά 23. λίστα με παρατηρήσεις
12. η αγαπημένη δουλειά  

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα δεν έχετε παρά να διαβάσετε το μεταπτυχιακό μου με θέμα "Ο Φάκελος Εργασιών Μαθητή ως μέσο αυθεντικής αξιολόγησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση" Εννιά πήρα, οπότε κάπως θα είναι χρήσιμο...

Ωστόσο, για να κάνουμε τη δουλειά μας στα Εργαστήρια, εκτός από τις εργασίες των παιδιών που μπαίνουν στον Φάκελο, απαιτούνται και μερικές ρουμπρίκες αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Οπότε έχουμε και λέμε:

BHMA 1o

Όταν τελειώνει το κάθε εργαστήριο, το τελευταίο δεκάλεπτο, δίνουμε στα παιδιά να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Το χρονομέτρησα δεν παίρνει παραπάνω ώρα. Ωστόσο αν δεν προλάβουμε την ίδια μέρα το δίνουμε την επόμενη κάποια στιγμή. Το συμπληρώνουν και το βάζουν στο φάκελό τους, στη ζελατίνα με τις εργασίες του τρέχοντος εργαστηρίου

BHMA 2o

Στο τέλος της θεματικής, (Ευ ζην, Περιβάλλον κλπ) αφιερώνουμε ένα δίωρο στο να συζητήσουμε τι έχουμε μάθει και πως αξιολογείται η όλη εργασία. Εκεί τα παιδιά συμπληρώνουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο και το βάζουν στο τμήμα της αντίστοιχης θεματικής.

 

BHMA 3o

Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους συμπληρώνουν με το τέλος κάθε θεματικής (στο σπίτι εννοείται) για κάθε παιδί, το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Ιδανικά χρειάζεται να συζητήσουμε με το κάθε παιδί το περιεχόμενο του φακέλου του, να κρίνουμε την πρόοδό του κλπ. Αν είστε από εκείνους που κάνουν τα εργαστήρια σε 3-4 τάξεις, εννοείται ότι αυτό το βήμα δεν είναι εφικτό.

(Προσθήκη: Κι όμως τώρα είναι εφικτό! Γιατί την προηγούμενη φράση την είχα γράψει πριν φτιάξω την εφαρμογή αυτόματης δημιουργίας περιγραφικής αξιολόγησης).

BHMA 4o

Και τέλος, με τη λήξη της χρονιάς, αποτιμούμε την πρόοδο του κάθε παιδιού, και βάζουμε τα παρακάτω ερωτηματολόγια στο Πορτφόλιο της τάξης για να το βρουν οι επόμενοι συνάδελφοι.

 

 

Όπως βλέπετε, σε όλες τις παραπάνω ρουμπρίκες, το μόνο απαραίτητο είναι να ξέρουμε ποιες δεξιότητες διδάξαμε. Αυτές τις βρίσκουμε και τις παίρνουμε με copy-paste από το έντυπο του αρχικού μας προγραμματισμού, το οποίο κατά πάσα πιθανότατα κατεβάσαμε από το υλικό του ΙΕΠ. Ένα παράδειγμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

Επειδή έφτιαξα τα φύλλα αξιολόγησης με "καλλιγραφική" γραμματοσειρά, ίσως αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ όποιο αρχείο χρειάζεστε. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα word αρχεία προκειμένου να σβήσετε στήλες ή να προσθέσετε δικά σας σχόλια.

Καλή επιτυχία και κουράγιο!

 

Μια σημαντική επισήμανση σχετικά με την αξιολόγηση

 

Όπως είναι γνωστό, το ΙΕΠ προτείνει μια συγκεκριμένη φόρμα περιγραφικής αξιολόγησης που θα μπαίνει στον φάκελο του κάθε παιδιού και είναι αυτή που φαίνεται στις εικόνες. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα, και αξιολογεί 5 γενικά πεδία: 1) την Επικοινωνία, 2) τη Συνεργασία, 3) την Κριτική Σκέψη, 4) τη Δημιουργικότητα και 5) τις Ψηφιακές δεξιότητες με δύο-τρεις υπο-ενότητες στο κάθε πεδίο.

Ωστόσο, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διδάσκονται αρκετά περισσότερες δεξιότητες από αυτές που αξιολογούνται στη φόρμα, διότι η μεν φόρμα βασίζεται σε ένα θεωρητικό πλαίσιο και τα Εργαστήρια σε άλλο.

Έτσι, επειδή πρόκειται για περίπου τα ίδια πράγματα και προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσπάθεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών όλη τη χρονιά, στην παρούσα εφαρμογή έγινε προσπάθεια να συνδυαστούν τα πεδία της φόρμας με τις διδασκόμενες δεξιότητες. Αντιστοιχίστηκαν δηλαδή, οι διδακτέες δεξιότητες με τις αξιολογούμενες για να μπορεί να διακριβωθεί η πρόοδος των παιδιών και να δημιουργηθούν αυτόματα οι συγκρίσεις και τα σχετικά κείμενα. Σε όσες περιπτώσεις μια αξιολογούμενη δεξιότητα, αντιστοιχεί σε περισσότερες διδαχθείσες από μία, εξάγεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΕΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Επικοινωνία

Δεξιότητες ακρόασης και παρατήρησης

Δεξιότητες Επικοινωνίας

Δεξιότητες Ψηφιακής επικοινωνίας

Επίλυση συγκρούσεων

Κοινωνικές δεξιότητες

Δεξιότητες Ενσυναίσθησης

Ενσυναίσθηση και ευαισθησία

Κοινωνικές δεξιότητες

Γλωσσικές, επικοινωνιακές & πολυγλωσσικές δεξιότητες

Δεξιότητες Επικοινωνίας

Δεξιότητες Συνεργασίας

Συνεργασία

Δεξιότητες Ευελιξίας και Προσαρμοστικότητας

Προσαρμοστικότητα

Ανθεκτικότητα

Δεξιότητες Συνεργασίας

Δεξιότητες Συνεργασίας

Κοινωνικές δεξιότητες

Δεξιότητες Επίλυσης συγκρούσεων

Διαμεσολάβηση

Επίλυση συγκρούσεων

Κριτική Σκέψη

Δεξιότητες αναλυτικής και κριτικής σκέψης

Κριτική σκέψη

Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη

Γνώση & κριτική κατανόηση του εαυτού

Αναστοχασμός

Υπευθυνότητα

Πρωτοβουλία

Γνώση & κριτική κατανόηση γλώσσας & επικοινωνίας

Κριτική σκέψη

Δεξιότητες Επικοινωνίας

Στρατηγική Σκέψη

Γνώση και κριτική κατανόηση του κόσμου

Κριτική σκέψη

Μάθηση μέσω τέχνης

Δημιουργικότητα

Αυτεπάρκεια

Δημιουργικότητα

Μάθηση μέσω τέχνης

Ανεκτικότητα στην αμφισημία

Επίλυση συγκρούσεων

Πολιτειότητα

Δεξιότητες Αυτόνομης Μάθησης

Δεξιότητες Συνεργασίας

Μάθηση μέσω τέχνης

Πλάγια σκέψη

Αναστοχασμός

Ψηφιακές δεξιότητες

Δεξιότητες διαχείρισης πληροφοριών και επεξεργασίας δεδομένων

Ανάλυση και παραγωγή περιεχομένου ΤΠΕ

Διαθεματική χρήση ΤΠΕ

Δεξιότητες Ψηφιακής Επικοινωνίας

Δεξιότητες Ψηφιακής επικοινωνίας

Διαμοιρασμός ψηφιακών δημιουργημάτων

Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου

Διαμοιρασμός ψηφιακών δημιουργημάτων

Ανάλυση και παραγωγή περιεχομένου ΤΠΕ

Δεξιότητες Ψηφιακής επίλυσης προβλημάτων

Πληροφορικός εγγραμματισμός

Τεχνολογικός εγγραμματισμός

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται αναλυτικά τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία των περιγραφικών αξιολογήσεων ανά δεξιότητα όπως αυτές προτείνεται να διδαχθούν από το ΙΕΠ. Μπορείτε έτσι, να τα ελέγξετε και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποια, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης και των μαθητών σας.

Εργαστήρια δεξιοτήτων: Σχέδια μαθημάτων και έτοιμο υλικό

  • Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε μπόλικο υλικό για τα πρότζεκτ των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Φυσικά υπάρχουν όλα τα κλασικά βιβλία όπως η "Σεξουαλική Αγωγή" του Θάνου Ασκητή, η "Διατροφή & Άσκηση" του Υπουργειου Παιδείας, κτλ.

  • Ωστόσο, έχω προσθέσει ΠΟΛΥ ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΓΜΑ, σε όλες τις ενότητητες και ιδιαίτερα στη θεματική του ΣΤΕΜ και την Αγωγή Σταδιοδρομίας.

  • Συνδυάζοντας 5-6 από τα προτεινόμενα σχέδια μαθημάτων στήνετε στο άψε-σβήσε ένα πρότζεκτ μελετημένο και ουσιώδες. Μερικές μάλιστα από τις προτάσεις είναι πλήρη πρότζεκτ από μόνες τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΩΡΕΣ
ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΑΦΕ!!!

Περισσότερο υλικό γενικής φύσης

Ψάχνοντας να βρω υλικό για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ανακάλυψα έναν θησαυρό κι άλλων πηγών, που με εντυπωσίασαν για τον πλούτο και την παιδαγωγική τους καινοτομία. Θεώρησα λοιπόν σκόπιμο να το προσθέσω εδώ καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα μπουν και μπορεί να του ρίξουν μια ματιά. Δεν είναι απαραίτητα χρήσιμο για τα Εργαστήρια, ωστόσο μπορεί να σας λύσουν τα χέρια υπό ορισμένες συνθήκες.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

1. Μια συλλογή με εκπαιδευτικό υλικό για την Επανάσταση του 1821.

 

Η συλλογή είναι χωρισμένη σε δυο μέρη: Το πρώτο μέρος έχει υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για μελέτη και επεξεργασία και το δεύτερο μέρος έχει παιγνιώδεις δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν

2. Υλικό για την 25 Μαρτίου 28η Οκωβρίου - Μικρασιατική Καταστροφή

 

Πανέμορφη σελίδα συναδέλφου, με βίντεο και σημαντικές πληροφορίες.

5. Πλήρης φάκελος για την γιορτή της 28ης Oκτωβρίου:

Μια πλήρης γιορτή με τα τραγούδια της, το Power Point της και τα λόγια των αφηγητών, των ποιημάτων, και των σκετς. Από τη Μαίρη Τσαουσίδου - σταθερή αξία στο ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

3. Αποκριάτικες μάσκες, πατρόν

 

Ένα αρχείο pdf με καμιά δεκαριά όμορφες μάσκες για κόψιμο και ζωγράφισμα

2. Συνδέσεις σε αποκριάτικο υλικό, μάσκες κλπ

Από τη σελίδα του Χρήστου Χαρμπή - υπερδραστήριος κι αυτός στο διαδίκτυο...

4. Αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας

 

Ένα ακόμη ThinkLιnk από τη Μαίρη Τσαουσίδου με αποκριάτικα τραγούδια και έθιμα από όλη την Ελλάδα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

5. Ρούντολφ, το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη

Εκπαιδευτικά βίντεο προσχολικής ηλικίας

Παιδικό παραμύθι για τα Χριστούγεννα. Παρέχεται επίσης λίστα με άλλα σχετικά βίντεο

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΠΕ

1. Ένα E-Book με συγκεντρωμένα, όλα τα απαραίτητα ψηφιακά μέσα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αποτελείται από 11 σελίδες και αναλυτικά από τις εξής ενότητες:

1. Ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία Tutorials

2. Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό

Γραφτείτε στο κανάλι μου στο youtube, για να μένετε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις προσθήκες στη σελίδα

ΣΟΣ: Μερικές ακόμη πολύ εξυπηρετικές εφαρμογές:

1. Εφαρμογή περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στα μαθήματα του τριμήνου. (Παρέχει δωρεάν και την διδακτέα ύλη κάθε τριμήνου ανά τάξη και μάθημα, βασισμένη στο νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα)

2. Εφαρμογή περιγραφικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών στα πεδία Α2 και Β.

3. Αυτόματη Δημιουργία τεστ μαθηματικών για όλες τις τάξεις. Εκατομμύρια ασκήσεις και προβλήματα

Με ελάχιστα κλικ παίρνετε μια πολυσέλιδη, εμπεριστατωμένη και βασισμένη στην τελευταία λέξη της Παιδαγωγικής περιγραφική αξιολόγηση, διαφορετική για κάθε αξιολογούμενο.

Απαλλαγείτε από την γραφειοκρατική διαδικασία εβδομάδων σε μόλις 15 λεπτά!

Διαδώστε το!

Pin it

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διαφορετική εκφορά λόγου σε κάθε βαθμίδα!!! Επίσης υπάρχει πλέον επιλογή για το μέγεθος των περιγραφικών αξιολογήσεων, από πολύ μικρή μέχρι... τεράστια :)

Τέλος, στην ενότητα "Έτοιμο Υλικό", υπάρχουν ένα σωρό πράγματα, απολύτως χρηστικά για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, τάξη και Θεματική Ενότητα (έτοιμα πρότζεκτ, με δεξιότητες, κατανομή ανά εργαστήριο κλπ). Ρίξτε μια ματιά και χρησιμοποιήστε ελεύθερα ό,τι θέλετε.

Για να δημιουργήσετε λογαριασμό πατήστε το πλήκτρο Εγγραφή πάνω δεξιά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤ

Αυτό το σάιτ χρησιμοποιεί Κώδικα Καταγραφής (ΚωΚ ή cookies) κυρίως για την προβολή διαφημίσεων από την Google - Μάθετε περισσότερα...